top of page
Search

Pledoarii imposibile-Walter Block

  • alexandruaioji
  • Jan 21, 2016
  • 2 min read

În “Pledoarii imposibile” Walter Block prezintă imoralitatea statului și a cetatenilor in cazul unor aspecte intunecate ale vietii economice pe piata libera.Aceste aspecte sunt privite dintr-o perspectiva mai mult sau mai putin negativa,judecata de cei din exteriorul ariei ei.

Imboldul cartii este libertarianismul a carui premisa este aceea ca angajarea in acte violente impotriva unor non-agresori este iligitima.Aceasta filozofie libertariana condamna numai initierea violentei asupra non-opresorilor.

Un exemplu concludent din carte este chiar statul,din punct de vedere al drepurilor indivizilor,statul este un agresor.Statul cere un impozit pe serviciile oferite,insa cetateanul nu poate refuza aceste servicii si nici impozitul pe care trebuie sa il plateasca,in schimb,daca cetateanul se incumeta sa opuna rezistenta,el este sanctionat,fie cu o amenda,fie cu alte pedepse in limitele legii. Prin urmare,acesti “ticalosi” nu primesc acest titlu din motive licite,ci din motive morale,deoarece ei nu initiaza actiuni violente asupra unor non-agresori.”Ticalosii”: pestele,prostituata,traficantul de droguri,speculantul si camatarul,prin motive legate strict de drepturile omului ei nu sunt partasi in initierea vreunui act violent,tot ce este legat de profesia lor este strict voluntar. Indiscretiile ce reies din aceste profesii deriva din restrictia lor in conditii licite,ceea ce conduc la majoritatea conflictelor cu legea.

Pentru a demonstra ca fiecare dintre aceasta profesie,sa mai bine zis acesti “ticalosi” au si o contributie pozitiva vor fi analizati in cazuri concrete.

Desi nu putem exclude faptul ca exista,in toate profesiile,exemple negative,vom lua ca atare un scenariu dintr-o anumita profesie.Mentionez ca in toate aceste activitati este implicat schimbul valuntar cu consimtamantul ambelor parti,prin urmare interzicerea acestei activitati ataca direct drepturile omului.Primul exemplu,din carte,este prostitutia definita ca o persoana ce se angajeaza in schimbul voluntar de servicii sexuale contra unui onorariu.Partea esentiala a definitiei fiind schimbul voluntar,cu consimtamant reciproc de bunuri banesti contra servicii.In concluzie,de ce exista restrictii impotriva prostitutiei?

Prostituata,pestele,camatarul,speculantul,proprietarul de locuinte de ghetou,falsificatorul,speculantul de bilete si multi altii sunt exemple de activitati care nu obliga prin violenta sau opresiune pe nimeni la nimic,nu incalca libertatea nimanui insa se afla la punctul de crepuscul dintre moral si imoral,legal si ilegal ceea ce il face urmarit de restrictii si obiectii. Baza fondului negativ pe care sunt proiectate o constituie tocmai constrangerile care li se impun,drepturile ce ar putea fi incalcate sunt datorate reactiilor neprielnice si a opiniei majoritatii decat a lor.

Apararea acestor profesii este foarte limitata si constransa din punct de vedere moral insa ei nu initiaza violenta fizica impotriva non-opresorilor,nu degradeaza societatea mai mult decat se degradeaza singura,prin urmare nu ar trebui scoase aceste profesii in afara legii.Ceea ce vizeaza cartea este o aparare legitima a economiei de piata si este vazuta ca o jungla unde oamenii pot avea avantaje numai dezavantajul altora.

Ce ne transmite autorul Walter Block in “Pledoarii Imposibile” este sa “gandim de doua ori si sa vorbim o data” inainte de conceperea unei opinii insa este mai simplu sa fim ignoranti si sa lasam acesti “ticalosi” sa fie “tapii ispasitori”.


 
 
 

Comentarios


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page